Dövmeler cilt kanseri riskini artırır mı ?

Ekim 1, 2019 Kapalı ile admin

Dermatologlar dövmeleri olan hastaları onlarca yıldır değerlendiriyorlar ve bu kişilerde hiçbir zaman cilt kanseri prevalansı artışı bulamadılar. Aynısı zaten melanoması veya başka bir cilt kanseri türü olan hastalar için de geçerlidir – dövmelerde kullanılan mürekkeplerin tekrarlama riskini arttırdığı gösterilmemiştir. Cilt kanseri olan insanlar gelecekteki cilt kanserleri geliştirme riski her zaman daha yüksektir, ancak dövmeler bu riski artırmaz.

Ancak, bir köstebeke çok yakın (veya üstü) bir dövme yaptırmak iyi bir fikir değildir. Bir köstebekte meydana gelen değişiklikler – simetrisi, kenarlığı, rengi, büyüklüğü, şekli veya dokusuna bağlı olarak – lezyonun bir melanom veya başka bir cilt kanseri türüne dönüşebileceğini belirten potansiyel uyarı işaretleridir. Tüm mollerin tamamen görünür durumda bırakılması önemlidir; Melanom yara izi üzerinde dövme yapılması da tavsiye edilmez. Nüks durumunda skarlara bakabilmek önemlidir. Dövme, bölgeyi kapsayacak ve potansiyel olarak nüksün kaçırılmasına izin verecektir.

Deri kanseri erken keşfedildiğinde ve tedavi edildiğinde, genellikle tedavi edilebilir. Daha gelişmiş cilt kanserleri, tedavi edilmesi zorlaşır ve yayılmasına izin verildiğinde şekil bozucu ve hatta ölümcül hale gelebilir. Bu yüzden algılamayı geciktiren her şey son derece tehlikeli olabilir. Bir dövme yaptırırsanız, değişen veya sizi ilgilendiren herhangi bir köstebek veya başka noktadan uzağa yerleştirildiğinden emin olun. Bu, özellikle melanom gelişimi için risk altında olduklarından, çoklu mol veya atipik mol sendromu olan kişiler için önemlidir.