Lazerle Dövme Silme ve Melanom

Ocak 20, 2020 Kapalı ile admin

Kliniklerimizde, sıklıkla dövme silme işleminin Melanom taramasına nasıl yardımcı olabileceğini veya zarar verebileceğini soruyoruz.

Melanom nedir ?

Melanom genellikle cildin pigmentli bir lezyonu olarak düşünülür ve bu da eksizyonların, metastatik hastalığın ve bazen de ölümün bozulmasına neden olabilir. Birçoğu, melanomun bağırsaklar gibi mukozal yüzeylerde ve hatta gözlerde de meydana gelebileceğini bilmeyebilir. Melanom için risk faktörleri arasında açık ten, güneşe maruz kalma öyküsü (örneğin çocuklukta şiddetli güneş yanığı), ailede melanom öyküsü ve kseroderma pigmentosum gibi nadir genetik bozukluklar bulunur. Melanomlar ellerin avuçlarında veya ayak tabanlarında da görülebilir (bazıları Bob Marley’nin ayağının tabanından kaynaklanan melanomdan öldüğünü bilebilir).

Melanom tanısı ancak daha sonra bir patolog tarafından incelenebilen doku elde edilerek yapılabilir. Melanomun prognozu veya beklenen uzun vadeli sonucu doğrudan malign melanomun dermisi işgal ettiği derinlikle doğrudan ilişkilidir. İstila ne kadar derin olursa, metastaz ve kötü sonuç için daha olasıdır. Herhangi bir malignitede olduğu gibi, tanı ne kadar erken olursa prognoz o kadar iyi olur.

Melanom geçirdiğimi düşünürsem, lazerle dövme silme işleminden geçmek güvenli midir?

Geçmişte Melanom teşhisi konan veya Melanom olabileceğinizi düşünen kişiler, lazer dövme çıkarmadan önce lisanslı bir dermatoloğa danışmak en iyisidir. Dövme pigmentini tedavi etmek için kullanılan lazer, bazen Melanom varlığını gösterebilen pigmentli lezyonları hafifletme potansiyeline de sahiptir. Doktorunuz Melanom’u göremiyorsa, hayatta kalma oranının en yüksek olduğu erken aşamalarda teşhis etmek zor olabilir. Melanom için yüksek risk altındaysanız, birçok doktor dövmeye devam etmenizi önerir. Zaten dövmeleriniz varsa, en güvenli eylem, dövmelerinizi tutmak ve melanom taraması konusunda eğitilmiş bir doktordan düzenli kontroller almaktır. Dermoskopi ve fotoğraf haritalama sıklıkla melanom riski taşıyan hastaları taramak ve takip etmek için kullanılır.

Melanom Kendi Kendine Tarama Rehberi

A – Asimetrik Şekil

Melanom lezyonları genellikle düzensizdir veya simetrik değildir. İyi huylu benler genellikle simetriktir.

B – Sınır

Tipik olarak, kanserli olmayan benlerin pürüzsüz, eşit kenarlıkları vardır. Melanom lezyonları genellikle tanımlanması zor düzensiz sınırlara sahiptir.

C – Renk

Birden fazla rengin (mavi, siyah, kahverengi, ten rengi, vb.) Varlığı veya rengin eşit olmayan dağılımı bazen melanomun bir uyarı işareti olabilir. İyi huylu moller genellikle tek bir kahverengi veya bronz tonudur.

D – Çap

Melanom lezyonları genellikle 6 milimetreden daha büyüktür (yaklaşık olarak bir kalem silgisinin boyutu).

Yukarıdaki işaretlerden herhangi birini sergilerseniz, hemen bir doktora danışın. Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılara bakın:

Referanslar:

http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/are-there-skin-risks-associated-with-tattoos

http://www.nccn.org/patients/guidelines/melanoma/